Koffie opgieten is hip(c Media Mania)

Diverse 'traditionele' koffiezetmethodes vinden weer hun weg naar de koffiebars. Er is de Chemex, de Aeropress, de Clever en de Syphon, maar natuurlijk ook de über-klassieker: de Melitta filter, waarmee het eigenlijk allemaal begon. En blijkbaar geeft opgieten nog altijd het beste resultaat, want dat laat alle aroma's in de koffie ten volle tot hun recht komen.

Het perfecte kopje koffie
Om een perfecte kop koffie te zetten, heb je tegenwoordig keuze te over. Maar de meest authentieke manier is het gebruik van een conische filterhouder met daarin een papieren filter. Filterhouders zijn er in verschillende maten, net als de filters zelf. De keuze is afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je in een keer wil zetten, maar het beste resultaat boek je met het opzetten van een enkel kopje. Zet de filterhouder met filter rechtstreeks op je tas of koop (of maak zelf) een brewing station waarop je de filterhouder zet zodat deze je kopje niet raakt. Giet zachtjes en in een cirkelbeweging het heet (niet kokend) water over de koffie zodat je alle smaken meehebt en de koffie niet te waterachtig wordt. Het is de bedoeling de koffie gesatureerd en schuimig te houden en niet te verdrinken in het water. Het uiteindelijke resultaat is uiteraard afhankelijk van de gebruikte koffie, de hoeveelheid en de maling ervan. Dat is en blijft - gelukkig - een individuele keuze.

En er is meer... door het kopen van een pak Melitta koffiefilters, steun je de actie "1 miljoen bomen voor de tropen" van de VN. Melitta schenkt immers 0,10 € per verkochte filterverpakking aan een herbebossingsproject in Peru.