http://www.immoweb.be/
13/1/2011 11:04 | Door Redactie Actief Wonen, http://www.immoweb.be/

De charme van een oude plankenvloerImmoweb

Immoweb

Plankenvloeren van recuperatiehout

Gerecupereerde plankenvloeren zijn vaak mooier en rustieker dan nieuwe vloeren. Vooral eikenhout is bekend om zijn robuustheid en quasi onbeperkte levensduur. Het kan dan ook probleemloos meerdere generaties meegaan.

Herkomst: oude plankenvloeren kunnen afkomstig zijn van balken van treinwagons of kaasplanken uit oude, Nederlandse zuivelhandels. Het is ook mogelijk om oude parketten in Versailles- of Chantilly-eik te kopen. Maar de echte, oude plankenvloer wordt steeds zeldzamer...

Voordelen: over het algemeen hebben de planken grote afmetingen. Oude plankenvloeren danken hun charme vooral aan de knopen en de barsten. De planken die in oude balken werden gezaagd, kunnen dan weer een fijnere structuur hebben.

Nadelen: de zichtbare onvolmaaktheden, zoals oude nagels, kloven, enz. moet je erbij nemen. Maar pas vooral op voor onzichtbare boosdoeners, zoals schimmels en andere parasieten. Het is dus belangrijk om deze plankenvloeren zorgvuldig te bewerken en ze met was, vernis of olie te behandelen. Deze ruwe materialen zijn erg gegeerd. Hun restauratie en installatie zijn dan ook vaak heel duur.

Adressen

Kempische Bouwmaterialen recupereert bouwmaterialen uit kastelen, boerderijen en kloosters, en biedt oude plankenvloeren aan. Tel: 014 42 04 01, www.kempischebouwmaterialen.com.

Antiquair-restaurateur Filip Redant biedt met zijn bedrijf 'Historische houten vloeren' onder andere wagonplanken en exclusieve 18de-eeuwse eiken plankenvloeren uit oude kastelen, herenhuizen ... Tel: 015 27 75 78, www.historischehoutenvloeren.be.

Didier Cabuy biedt oude planken aan (20 mm dik en beschikbaar in verschillende breedtes), die hij schildert in de kleur(en) die je zelf kiest. Vervolgens schuurt hij de planken lichtjes voor een mooi patina-effect. Kostprijs: 128 euro/m², plaatsing inbegrepen. Tel: 0475 68 51 18. www.cabuydidier.com.

Atmosphère & bois recupereert hout uit eeuwenoude schuren in Canada en de Verenigde Staten, om het bij jou thuis een tweede leven te bezorgen. Deze firma verkoopt ook oude parketvloeren. www.atmosphere-bois.com

Kunstmatig verouderde plankenvloeren

Omdat er heel veel vraag is naar oude bouwmaterialen en er een tekort is, wordt massief parket chemisch en mechanisch behandeld om het een oude look te geven.

Voordelen: het aanbod is eindeloos, het is soms minder duur en makkelijker te plaatsen dan oude plankenvloeren. Nieuwe vloeren brengen ook geen ongewenste parasieten in huis.

Nadelen: Het zal nooit mogelijk zijn om een effect te creëren dat echte slijtage door de tijd identiek nabootst.

Adressen

Collstrop stelt de nieuwe collectie 'Living colour vintage' voor, waarbij planken van Franse eik worden verouderd en geverfd, waarna vervolgens de verf wordt verouderd. Prijs: 95 euro/m². www.collstrop.be.

Sol en bois. Massief parket in chemisch en mechanisch verouderd eikenhout. Kleurloze of gekleurde afwerking. Prijs (plaatsing niet inbegrepen): 100 euro/m². Tel.: 071 85 01 29. www.solenbois.com.

Kopshouten parketten

Kopshout is beschikbaar in vierkante en ronde vormen. Bij dit soort hout worden de stammen dwars doorgezaagd, waardoor de jaarringen zichtbaar zijn. De kopshouten blokjes worden op de ondergrond gelijmd.

Voordelen: een uniek, origineel cachet.

Nadelen: relatief kwetsbaar. Een gulle laag beschermend vernis zal vookomen dat het hout gaat splijten. De prijs is om van achterover te vallen...

Adres

Collection Trendtime 2. Mat vernist, gekalkt eiken kopshout. 184,87 euro/m². www.parador.de. Te verkrijgen bij Centre du bois Paul André: 02 384 52 96.

Lees ook

Hout in de badkamer?

Vloeren op Immoweb.be/decoratie 

Interieurnieuws op Immoweb.be/decoratie 

Skype
0Opmerking